Open standaarden verplicht
Overheidsorganisaties zijn verplicht om bij aanschaf van ICT-producten en -diensten te kiezen voor open standaarden van de ‘Pas toe of leg uit’-lijst. Dat betekent dat u als ICT-leverancier de ‘Pas toe of leg uit’-standaarden in aanbestedingen van overheidsorganisaties vaak als eis zult tegenkomen. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat uw ICT-product of -dienst conform de relevante open standaarden werkt.

Waarom een leveranciersmanifest?
De overheid is afhankelijk van leveranciers voor het halen van de doelstellingen van interoperabiliteit in het algemeen en het realiseren van de Generieke Digitale Infrastructuur in het bijzonder. Dit werkt alleen als er voldoende leveranciers zijn die de verplichte open standaarden toepassen in hun ICT-producten en -diensten.

Waarom hanteren wij de openstandaarden?
VaarwegDigiaal hanteert samen met Dieperzicht de openstandaarden dit om voor overheden en bedrijven het werken zo effiecient mogelijk te maken.

Open standaarden bevorderen de elektronische uitwisseling van informatie (interoperabiliteit). VaarwegDigiaal hecht groot belang aan het gebruik van open standaarden en heeft daarom het Leveranciers Manifest Open Standaarden ondertekend, een initiatief van Nederland Open in Verbinding (NOIV).

VaarwegDigiaal hanteert een open standaarden beleid omdat open standaarden bijdragen aan interoperabiliteit. Het gebruik van open standaarden in de software van VaarwegDigiaal bespaart kosten en vereenvoudigd processen.